Ragdoll

Hoe een Ragdoll in onze kennel is gekomen…

Als jong meisje had ik ooit in een televisieprogramma iets gezien over het kattenras Ragdoll. De beschrijving van het karakter van dat ras had veel indruk op mij gemaakt. Het zou nog wel wat jaren gaan duren, voordat ik mijn eerste Ragdoll zou nemen.
Door altijd al een honden- en kattenliefhebber te zijn, konden de tussenliggende jaren niet zonder katten voorbij gaan.
In de laatste weken van april1995 komt er een mooi schildpad poesje aangelopen. Na overleg met de boer mag zij, inmiddels al Tikki genoemd, bij ons blijven. De verrassing komt in de laatste week van april. Tikki blijkt drachtig en op 1 mei 1995 schenkt zij het leven aan drie katertjes en een poesje. Ricky, Kyp, Micky en Katja zijn altijd bij ons gebleven. Op 3 juni 2013 overlijd Micky als laatste van dit geweldige kattengezinnetje waar ik altijd ontzettend van genoten heb.

En nu? Weer een Europese korthaar of….. Dit keer besluit ik een kinderdroom in vervulling te laten gaan. Na een aantal catteries bezocht te hebben, kwam ik uiteindelijk bij de Radoll Cattery “de Passacaglia” van Ineke van Jaarsveld-Kevelam terecht. Op 20 augustus 2013 wordt daar een nestje geboren met één bicolour blue katertje en drie seal bicolour poesjes. Het katertje is liefde op het eerste gezicht en eind november komt Sheamus ons gezinnetje verrijken.

Zijn rustige, aanhankelijke en open karakter zorgt meteen voor een onverwoestbare klik met de Pyreneese Berghonden. Zeker de sterke band met Cadell, onze reu, is buitengewoon bijzonder te noemen.

Sheamus is mijn eerste Ragdoll maar zal zeker de laatste niet zijn. Ik heb mijn hart weer verloren en dit keer aan een geweldig kattenras.

De cattery Noble Pride.

In februari 2016 is onder dezelfde naam als mijn kennel de cattery Noble Pride opgericht. Het is mijn doel om in de toekomst zachtaardige, goed gesocialiseerde en gezonde Ragdolls ter wereld te brengen die aan de rasstandaard voldoen. Het zal nog wel enige tijd duren eerdat er in onze cattery kittens geboren worden. Deze tijd zal benut worden door het verder opdoen van kennis over de gezondheid, de stamboomlijnen, bezoeken van de kattenshows en relaties opbouwen met andere cattery-eigenaren (zowel binnen- als buitenland). Maar een tweede droom begint werkelijkheid te worden.

Een korte rasbeschrijving.

De Ragdoll is ontstaan in de jaren ’60 in Amerika, Riverside. Ann Baker is de grondlegster van dit bijzondere ras.
Ragdoll, wat letterlijk ‘lappenpop’ betekent, heeft als belangrijk karakteristiek, de totale ontspanning met een zwakke spierspanning bij o.a. het oppakken.
De Ragdoll is een forse kat en heeft terecht zijn plaats in de top vijf van de grootste raskatten. Pas rond het derde levensjaar is de kat uitgegroeid en gekleurd.

Katers wegen tussen de 5 en 10 kilo en de poezen tussen de 3 tot 6 kilo.

De vacht is halflang en zijdezacht. Normaal gesproken klit de vacht niet snel.
Er zijn drie hoofdvariëteiten: Colorpoint, Bi-colour en Mitted.
De traditionele kleuren van de Ragdoll zijn Seal en Blue. Tegenwoordig zijn er ook de kleuren Chocolate, Lilac, Creme, Red, Tortie en Torbie (Tortie en Tabby), Blue Cream (Blue Tortie) en Seal Tortie, Lynx (=Tabby).

Het karakter van de Ragdoll is zachtaardig, rustig, aanhankelijk, volgzaam, nieuwsgierig en zeer sociaal. Hij is geen voorstander van lawaai en drukte en houdt absoluut niet van eenzaamheid. Hij is niet echt spraakzaam hoewel daar wel uitzonderingen op zijn.

Frescobaldi Shaemus Axl de Passacaglia

Roepnaam: Sheamus
Geboren: 20 augustus 2013
kleur: blue bicolour
Ouders: Axl of Furo Cats x Diabelli de Passacaglia
Fokster: Ineke van Jaarsveld-Kevelam, Apeldoorn (NL)
Geslacht: Kater, castraat

Omschrijving:
Sheamus heeft het karakter zoals in mijn beleving elke Ragdoll die zou moeten hebben. Hij is ontzettend zachtaardig, relaxed, onbevreesd en open in karakter. Een Ragdoll mag dan niet een echte schootkat zijn, Sheamus is hierin wel één van de uitzonderingen. Wie er ook maar op de bank gaat zitten zal al gauw een bovenbeenverwarmer hebben. Hij houdt niet van alleen zijn, zoals menig Ragdoll dat niet waardeert.
Zijn v-tje op zijn snuitje mag dan wel is waar niet helemaal perfect zijn, daar in tegen zijn de blauwe oogjes hemels. Groot in de zin van gemeten centimeters is hij niet maar dat compenseert hij volledig door te denken dat hij de omvang heeft van een Pyreneese Berghond.
Al met al een heerlijke Ragdoll die mij volledig heeft besmet met het Ragdollvirus.